Het ontstaan van de binnenstebuiten koffer 

‘Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we buiten dezelfde leercontext creëren als binnen?’, vroegen Ruud en Miranda mij. Het mooie van deze vraag is dat deze het waarom stadium al is gepasseerd. Het is helder dat Binnenstebuiten staat voor een holistische aanpak. Wat nog uitgewerkt moet worden is de realisatie van een fysieke omgeving die de mentale omgeving ondersteunt. 

pastedGraphic.png

Van groot naar klein 

In de toekomstplannen voor 2020 wordt Villa Binnenstebuiten geïntroduceerd als inspirerende ontmoetingsplek en leeromgeving. Dergelijke plekken vind je vaak alleen buiten de werkomgeving op locaties in de natuur waar ‘heidagen’ worden gehouden en trainingen worden gegeven. Je vindt ze ook bij bedrijven die begrijpen dat mensen zich beter kunnen ontplooien en creatiever zijn als de omgeving dit faciliteert. Bedrijven die snappen dat alles mensenwerk is en dat de menselijke maat, veiligheid en aandacht voor het kleine en het detail ertoe doet. Dat het prikkelen van alle zintuigen luiken opent, die anders gesloten zouden blijven. 

De villa 

In de villa bevindt zich de kern van Binnenstebuiten, waar de ideeën worden geboren en uitgedacht: het is de binnenwereld van Binnenstebuiten. ‘Een inspirerende ontmoetingsplek en leeromgeving in Rotterdam, waar individuen en bedrijven graag komen en vaak gebruik van maken. Vanuit deze basis ondersteunen wij de ontwikkeling van mensen en bedrijven, door een bijdrage te leveren aan hun empowerment.’ 

Ruimtes waar je op leegloopt 

De villa is lang niet altijd de plek waar de mensen van het kernteam van Binnenstebuiten hun werk doen. Vaak zijn het zaaltjes en kamers in bedrijven of hotels, die nog niet hebben stilgestaan bij de invloed die vorm(geving) op inhoud heeft. Ruimtes waar je op leegloopt zijn het soms. Als je doordenkt in het concept van de villa, en dat is gebeurd, dan ontstaat al gauw het inzicht dat je stukjes villa mee wilt nemen om de buitenwereld ermee te beïnvloeden en ter plekke een omgeving te creëren die de Binnenstebuiten aanpak weerspiegelt en waarin de coaches en klanten zich thuis voelen.

 

Dus schreven Miranda en Ruud in 2015 aan het kernteam stel….

je krijgt van ons een reiskoffer mee, zodat jij Binnenstebuiten vanaf nu letterlijk en figuurlijk met je mee kunt nemen. Een koffer die jou van dienst is in elk gesprek dat jij vanuit Binnenstebuiten voert, op welke locatie ook. Een koffer waarin jij naast praktische attributen ook sfeerelementen vindt, waardoor jij, waar je ook zit en of je nu een intakegesprek, een training of een coachgesprek voert, altijd de Binnenstebuiten touch raakt. Denk aan attributen die niet kunnen ontbreken om mensen te helpen zich te openen en te verbinden en in een leer- en ontwikkelstand te helpen. Wat zou er dan in die reiskoffer moeten zitten? 

De verbeelding spreekt 

Een bloemlezing van wat het kernteam teruggaf:

  • “Ik heb gesudderd en besloten, hier mijn “paklijst”: Het lichaam als verhaal, Dieuwke Talma. Matroeschka poppetje van beschilderd hout, symbool voor de diepere lagen in het lichaam. Ansichtkaarten met foto en tekst erop. Ik heb een hele stapel, die ik soms ook aan de coachee mee geef.”
  • “Ha collega’s, wat het ook wordt, ik geniet nu al! Met volle teugen! Ooo ik ben nog wat vergeten! Gelukkig is de reis nog niet begonnen!”
  • “In mijn koffertje …mijn heartmath metertje om met ademhaling het stressniveau van mijzelf en van mijn klant in beeld te brengen en te beïnvloeden. Qua boeken sowieso graag de evergreen ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey (verrassend he ;-).”
  • “‘Beren op de weg, spinsels in je hoofd’ raad ik regelmatig aan, dus is ook fijn om bij de hand te hebben. En kan het niet laten, mocht ik ergens nog een klein gaatje over hebben in mijn koffer dan neem ik ook graag een bolletje dikke rode wol mee. Als symbool voor het ontdekken van de rode draad in je leven, knopen die er kunnen zijn, het ontwarren ervan (ont-wikkelen), leidraad/houvast die het je kan geven.”
  • “Mijn symbool is een Zeeuwse Knoop vanwege de schoonheid van ambachtelijk werk, de kleur, de diepte, de oneindigheid van het filigrain en de oneindigheid van de Zeeuwse zee.”
  • “Mijn symbool: de stemvork! Om iedere keer weer af te stemmen op je eigen toon.”
  • “In zo’n koffer zie ik in mijn verbeelding zitten: gekleurde ballonnen, een beeldje van een mannelijke danser, een mooie foto van een berglandschap: bergen, lucht en ruimte, de eerste kaart van de Rider Tarot van Waite: “de dwaas”, een setje Engelkaartjes, een setje Duivelkaartjes, een kleine I Tjing.”
  • “Lieve mensen, als ik op reis ga met Binnenstebuiten neem ik mee Het boek ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’ van Spencer Johnson. Een kaars die mooi en rustig brandt. Fotokaarten: Spiegelingen van Betty van Engelen, een doosje ontdekkaarten en een afbeelding van het Balansmodel IQ,EQ,FQ enSQ.”
  • “En verder neem ik graag muziek mee om daarmee de ander nog makkelijker naar binnen te laten keren. Daarnaast zit ik er aan te denken om iets met bouwsteentjes te gaan doen. Elke kwaliteit, hulpbron, vaardigheid, heftig moment met daarin een verborgen les vertegenwoordigt een steentje. En met al dat moois kun je bouwen aan de toekomst.”“Oh, en: gedichten! En altijd 2 of 3 tennisballen.” 

Zo ontstond de rode koffer

De rode gereedschapskist waarmee de coaches en trainers van Binnenstebuiten sinds 2015 op pad gaan. Gevuld met attributen en hulpmiddelen die nodig zijn om als Binnenstebuiten coach te werken en die een duidelijke relatie hebben met de thuisbasis in Rotterdam en de website. Iedere kernteamlid gebruikt zijn of haar eigen gereedschap, methoden, technieken en talenten. En natuurlijk geeft elke coach, trainer of ontwikkelpartner met de inhoud van die koffer iets van zichzelf prijs.

Rotterdam, 20 februari 2015, Wilma Reijnts